KapcsolatRólunk
MagántanárokInformatika Érettségi

AlgoGrind Original

Emelt Informatika Érettségi Felkészítő

Készülj fel velünk az informatika* érettségire,
egy modern környezetben, több száz interaktív feladattal!

Informatika > Digitális Kultúra


Figyelem! Nincsen több informatika érettségi, ugyanis a tárgy 2024-től kezdődően új nevet kapott: digitális kultúra. Innentől mindenkinek digitális kultúra vizsgát kell tennie, még akkor is, ha a korábbi tanulmányai során informatikát tanult.

De ne aggódj, ránk így is számíthatsz! 😎 Kattints a linkre és nézd meg a digitális kultúra felkészítőinket. Hogyha kíváncsi vagy mi változott a közép / emelt informatika érettségi és a digitális kultúra érettségi között, akkor olvasd tovább ezt az oldalt.

Fontos változások


Ahogy azt írtuk, 2024-től kezdődően informatika érettségit nem lehet tenni, helyette digitális kultúra van. Az új tárgy megőrzött sok elemet az informatika érettségi vizsgából, de mégis fontos a a változásokról beszélni. Nézzük is tehát, hogy mik a különbségek!

Középszint

#

Általános

A gyakorlati vizsgarész 180 perces és minden esetben 5 témakört dolgoz fel. A maximálisan szerezhető pontszám az írásbeli részen 100, viszont a középszintű vizsga esetében a megszerezhető maximális felvételi pont (100%-os vizsga esetén) 67 pont. Az új pontszámítás részleteiért kattints ide.

#

Szövegszerkesztés

A korábbi informatika érettségihez hasonlóan megjelenik a szövegszerkesztés a középszintű feladatsorban. Újonnan bekerült a Nyomtatás témaköre, de ezen kívül a követelmény lényegében egyezik a korábbiakkal.

A középszintű érettségi feladatsor kötelező eleme a szövegszerkesztés, amire a vizsgasor készítői ~45 perces megoldási időt javasolnak. A feladat hibátlan megoldása 25 pontot ér.

#

Számítógépes grafika és képszerkesztés

Már a középszintű érettségin sokkal nagyobb szerepet kap a raszter-, és vektorgrafika, így ezek egy önálló feladattípus keretében jelenhetnek meg. Ezt megelőzően az informatika érettségi során ilyen jellegű feladatok a prezentációkészítés során fordulhattak elő. Az új tanterv alapvetően nagyobb tudást vár el mindkét témakörben.

A középszintű érettségi feladatsor esetében a "Vizuális elemek" nevű 2. feladat keretében jelenhet meg a számítógépes grafika és képszerkesztés. Ebben a témakörben harmadik feladattípusként még szerepel a prezentációkészítés is, de az érettségin nem feltétlen jelenik meg mindhárom témakör egyszerre. A vizsgasor készítői erre a témakörre ~35 perces megoldási időt javasolnak, maximálisan 20 pontot kaphatsz.

#

Bemutatókészítés

Prezentációkészítés (PowerPoint) továbbra is jelen van az érettségin, feladat ebből a korábban említett "Vizuális elemek" nevű 2. feladat keretében jelenhet meg, maximálisan a feladat 20 pontot érhet. Követelmény tekintetében újdonság a bemutató vetítésére vonatkozó beállítások ismerete.

#

Táblázatkezelés

Középszinten a kötelezően teljesítendő 3. témakör táblázatkezelés, aminek a követelménye a szövegszerkesztésnél is említett Nyomtatás témakörrel bővült.

A feladatra az érettségi készítői ~40 percet szánnak, ahol maximálisan 25 pontot lehet kaphatsz egy hibátlan megoldásért.

#

Adatbázis-kezelés

Informatika érettségi esetében alapértelmezett adatbázis-kezelő szoftver volt a Microsoft Access, ez a középszintű digitális kultúra esetében sem változott. Középszinten továbbra is alkalmazhatod a lekérdezéstervező rácsot, a lekérdezésvarázslót, az importálási varázslót, stb...

Eltörlésre került a jelentés-, és űrlapkészítési követelmény, ami az informatika érettségiben sokszor lényegében ingyen pontokkal kecsegtetett.

A vizsga készítői középszinten egy ~30 perces 15 pontot érő feladatsorral készülnek. A témakör feladatai kötelezően megoldandóak, ez az érettségi 4. témaköre.

#

Programozás

Talán az egyik legnagyobb változás a középszintű érettségin, hogy amíg informatikából nem, digitális kultúrából már tudni kell alapszinten programozni egy választott nyelvben.

A témakör kötelező eleme a feladatsornak ~30 perc alatt maximálisan 15 pontot zsebelhetsz be.

Ne tántorítson el a programozás a digitális kultúra érettségitől, pláne, ha velünk tervezel felkészülni! Sok részpontot össze lehet szedni a feladatok megoldása során, relatíve könnyen megtanulható dolgokkal. Ha pedig velünk készülsz fel, akkor teljesen az alapoktól felépítve minden eszközt a kezedbe adunk, hogy megszerezd az összes pontot!

#

Szóbeli

Sok hiedelemmel ellentétben középszintű digitális kultúrán nincsen kötelező szóbeli vizsga.

Egyedül abban az esetben kell szóbeli vizsgát tenni, amennyiben a gyakorlati vizsgarész eredménye elérte a 12%-ot, de nem haladja meg a 25%-ot. Ilyenkor egy 15 perces szóbeli vizsgára kell készülni, ami maximum 50 pontot ér. Ennek a keretében tudnod kell a fentebbi témakörökhöz kötődően megadott szempontok szerint kérdésekre válaszolni, összefüggő témakifejtést végezni. Várható ebben az esetben egy programozással kapcsolatos feladat megoldásának bemutatása.

Emelt szint

#

Általános

A gyakorlati vizsgarész 240 perces és alapvetően esetben 3 feladatrészből áll. A maximálisan szerezhető pontszám az írásbeli részen 150, az emelt szintű vizsga esetében a megszerezhető maximális felvételi pont (100%-os vizsga esetén) 100 pont. Az új pontszámítás részleteiért kattints ide.

Emelt szinten az 1. feladat során a vizsgázónak el kell döntenie, hogy a "Dokumentumkészítés" ("A" választási opció), vagy a "Táblázatkezelés" ("B" választási opció) szeretné-e megoldani. Az értékeléskor a feladatlapon megjelölt feladatsor nem kerül pontozásra. Mindkét feladatsor ~70 perc hosszúságúra van tervezve és egyaránt 35 pontot érnek. A dokumentumkészítés több témakört ölel fel, amelyekből egy-, vagy több összefűzve jelenhet meg az "A" válaszható feladatsorban.

Érdemes figyelembe venned, hogy a középszintű vizsga módosításai az emelt szintű vizsgára is vonatkoznak.

#

Dokumentumkészítés - Szövegszerkesztés

Az emelt szintű érettségi 1. feladatának "A" opciójában megjelenhet (nem kötelező jelleggel) a szövegszerkesztés. Az emelt szintú informatika és az emelt szintű digitális kultúra követelményei között lényegében nincsen különbség, viszont mivel digitális kultúra esetében erre a feladatrészre több időd van, mint a korábbi informatika érettségi esetében, ezért mindenképp hosszabb (gyakran több témakörből összetevődő) feladatsorra számíts.

#

Dokumentumkészítés - Képszerkesztés

Az emelt szintű érettségi 1. feladatának "A" opciójában megjelenhet (nem kötelező jelleggel) a raszteres és vektorgrafikus képszerkesztés. A követelmény nem tér el a középszinttől, de a feladatra hagyott nagyobb időintervallum miatt mindenképp összetettebb és hosszabb feladatokra lehet számítani.

#

Dokumentumkészítés - Bemutatókészítés

Az emelt szintű érettségi 1. feladatának "A" opciójában megjelenhet (nem kötelező jelleggel) a bemutatókészítés. Követelmény a középszinten megjelent új témakörtől eltekintve nem módosult.

#

Dokumentumkészítés - Webfejlesztés

Bizony-bizony, emelt szinten az informatikához hasonlóan szintén megjelenhet az 1. feladat "A" opciójában webfejlesztési feladat. Változás az informatikához képest, hogy nem lehet grafikus szerkesztőprogramot használni, így mindenképpen kódszerkesztő segítségével HTML és CSS kóddal kell a weboldal szerkezetét és dizájnját létrehozni.

#

Táblázatkezelés

Az 1. feladat "B" opciójában mindig fixen táblázatkezelés feladatot fogsz találni. Mivel ez a feladat fix és szintén ~70 percre van tervezve, így egy kifejezetten sok feladatból felépülő problémára számíts, ami gyakran egységesen érinti a legtöbb táblázatkezelési témakört.

A "B" opció az "A"-hoz hasonlóan 35 pontot érhet legfeljebb. Digitális kultúrából új témakörként megjelent a cellák és tartományok névmenedzselése, valamint ezekre való hivatkozás.

#

Adatbázis-kezelés

Az egyik legnagyobb változtatás emelt szinten, hogy az adatbázis-kezelés feladatok megoldásához nem lehet Access-t (egészen pontosan lekérdezéstervező rácsot) használni, így grafikus felhasználói felületnek újonnan a phpMyAdmin javasolt MariaDB / MySQL adatbázissal.

Az előző pont azt is jelenti, hogy kötelező jelleggel tudni kell SQL utasításokat alkalmazni, nem csak lekérdezések írására, hanem az adatbázis szerkezetének, valamint a bennük tárolt adatok manipulálására is.

Emelt szinten ez a 2. feladat, amely kötelezően teljesítendő. ~70 perc a megszabott időkeret, 35 kapható pont mellett. Ne felejtsd, a középszintű követelményben már említésre került, hogy a jelentés / űrlaptervezés témakör el lett hagyva, így egy hosszabb, csak lekérdezéseket / utasításokat tartalmazó feladatsorra lehet számítani.

#

Programozás

A programozás 3. kötelezően teljesítendő feladatként zárja az emelt digitális kultúra gyakorlati részét. ~100 perc ajánlott rá és maximálisan 50 pont szerezhető, amivel messze a legtöbb pontot érő feladat az emelt szintű érettségin.

A korábbi informatika érettségihez képest újabb algoritmusok ismerete elvárt, mint például: szétválogatás, metszet, unió. Ezen kívül új témakörként megjelent a nyomkövetéses hibakeresés.

#

Szóbeli

Emelt szinten kötelező a szóbeli vizsga, ami 20 perces és maximum 30 pontot ér. A vizsga "A" és "B" részből épül fel. Az "A" részben a dokumentumkészítés, táblázatkezelés, adatbázis-kezelés témakörökhöz kapcsolódóan kell a húzott tételt kifejteni (maximum 8 pont). A "B" részben egy-, vagy több programozási feladatot kell megoldanod és bemutatnod (maximum 10 pont).

A vizsga értékelése a következő: logikai felépítés - 4 pont; kifejezőkészség, szaknyelv használata - 4 pont; kommunikatív készség - 4 pont; tartalom ("A" rész) - 8 pont; tartalom ("B" rész) - 10 pont.

#

Az extra csavar

Digitális kultúra esetében egy feladatban maximum 30%-át a pontoknak egy-, vagy akár több más témakör is kitehet. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy például hiába van középszinten megszabva az, hogy az első feladat garantáltan szövegszerkesztés; a pontok maximum 30%-át elviheti egy feladatba ágyazott vektorgrafikus képszerkesztés. Ugyanez megtörténhet emelt szinten is, volt példa arra, hogy a programozás feladatsor utolsó két feladata teljes mértékben táblázatkezelés volt. De ez a pont azt sem zárja ki, hogy egy feladatban akár 3 témakör is megjelenjen (például prezentációkészítés, vektorgrafikus képszerkesztés, raszteres képszerkesztés).

Készülj fel velünk Te is! 😊

100+

sikeres

érettségiző

200+

egyedi

gyakorlófeladat

30+

órányi

oktatóvideó

200+

oldal

írott jegyzet

150+

darab

rövid videó

Kapcsolat

Felkeltettük az érdeklődésed, vagy csak kérdésed merült fel valamelyik tanfolyamunkkal kapcsolatban? Írj nekünk!